ADLİ HÂKİMLİK YARDIMCILIĞI İLE AVUKATLIKTAN HÂKİMLİK YARDIMCILIĞINA GEÇİŞ

ADLİ HÂKİMLİK YARDIMCILIĞI İLE AVUKATLIKTAN HÂKİMLİK YARDIMCILIĞINA GEÇİŞ.jpg

ADLİ HÂKİMLİK YARDIMCILIĞI İLE AVUKATLIKTAN HÂKİMLİK YARDIMCILIĞINA GEÇİŞ

Makalemizde, Adli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığı ile Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığına geçiş sınavı arasındaki farklara değinmek istiyoruz. Her 2 sınavın ortak konu dağılımı olsa da sınav içeriğini ele aldığımızda farklılıklar görülmektedir.

Adli yargı mezun ve avukatlıktan geçiş sınavı için adaylar, Genel Yetenek ve Kültür alanında 30 soru ve Ortak Alan Bilgisi alanında 35 soru için toplamda 80 dakikaları olmaktadır.

Adli alan sınavı ve avukatlıktan geçiş sınavı farklı sınav testine tabi olmaktadır. Adli alan sınavı için 35 soru için 50 dakikaları olmaktadır. Avukatlıktan geçiş sınavı içinde aynı şekilde adaylar 35 sorudan sorumludur. Sınava girecek olan adayların avukatlık için şartları uygun olduğunda hem avukatlıktan geçiş hem de adli mezundan sınava girebilmektedirler.

Adli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığı ile Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığına sınavını başarı ile kazanıp mülakatı olumlu neticelenenlerin adaylık süreci başlayacaktır.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yasa ile hâkim ve savcı adaylarına staj döneminde daha etkin olarak sorumluluk yüklenmesi için 3 yıl boyunca adaylık süreci başlayacaktır. İlk hâkim ve savcı yardımcılığı sınavı 23-24 Aralık 2023 tarihinde yapılıp tamamlanmıştır. Sınavı kazananlar için 3 yıllık aday sürecini tamamlamasını takriben Hâkim ve Savcı olmaktadır.

Hâkim ve savcı yardımcılığı süreci;

  1. Temel Eğitim
  2. Görev
  3. Son Eğitim 

Olmak üzere tamamlanacaktır.

Hâkim ve savcı yardımcıları, atanmalarını takiben temel eğitime alınmaktadır. Temel eğitim döneminde, adli yargı teşkilatının ihtiyaç durumu doğrultusunda ve Hâkimler ve Savcılar Kurulunun görüşü alınarak, Adalet Bakanlığınca hâkimliğe ve savcılığa atanacak şekilde ayrılmaktadır.

Hâkim ve savcı yardımcıları, temel eğitim döneminin sonunda girecekleri yazılı sınav puanına göre en yüksek puandan başlayıp ayrı ayrı sıralanmaktadır. Bu sıralamaya göre, Adalet Bakanlığınca belirlenen ilk derece yargı yerleri arasından seçim yaptıkları il veya ilçelere GÖREV dönemini geçirmek için atanmaktadırlar.

Temel eğitim ve son eğitim, Türkiye Adalet Akademisinde yapılmaktadır.  Türkiye Adalet Akademisinde 10 ay eğitim almaları planlanmaktadır. 

Görev döneminde hâkim ve savcı adaylarının yetiştirilmesi maksadıyla Adalet Bakanı tarafından, ilgili adalet komisyonları ve Türkiye Adalet Akademisi ile Hâkimler ve Savcılar Kurulunun görüş ve önerileri alınarak eğiti hâkim ve savcılar görevlendirilmektedir. Eğitici hâkim ve savcılara Türkiye Adalet Akademisi tarafından eğitim verilmektedir. Her eğitici hâkim ve savcıya en fazla 2 hâkim yardımcısı ve savcı yardımcısı verilip görevlendirilecektir. Görev döneminde hâkim ve savcı yardımcıları Türkiye Adalet akademisince 2 kez ara eğitime tabi olmaktadır. 

Hâkim ve savcı yardımcıları görev döneminde, eğitici hâkim ve savcıların bulunduğu yerde görev yapacaktır. Görev döneminde adaylar, yargı mercilerinde görevlendirilir.

Hâkim yardımcıları, asliye derecesinde bir hukuk ve ceza mahkemesinde ayrı ayrı en az 6 ay görev yapması planlanmaktadır.

Savcı yardımcıları, Cumhuriyet savcısının yanında en az 10 ay boyunca görev yapması planlanmaktadır.

Hâkim yardımcıları ile savcı yardımcıları, Yargıtay, Danıştay, Bölge Adliye ve Bölge İdare mahkemelerinde de bu dönem içerisinde görev almaktadır.

Görev döneminin sonunda hâkim ve savcı yardımcıları Türkiye Adalet Akademisinde 3 aylık olarak son eğitim planlanmaktadır.  Bu eğitimin sonunda yazılı ve sözlü sınava girmektedirler. Sınavlardan ayrı ayrı 70 puan alan adaylar başarıyla tamamlamış olmaktadır.

Hâkim ve savcı yardımcılığı sonunda başarılı olamayanlar, talepleri hâlinde Adalet Bakanlığınca merkez veya taşra teşkilatında genel idare hizmetleri sınıfında bir kadroya atanabilmektedir. Aksi hâlde hâkim ve savcı yardımcılığına Adalet Bakanlığınca son verilir. 

Hâkim ve savcı yardımcılığı süresini tamamlamadan görevden ayrılanlar ile bu süreyi tamamlayıp, mesleğe kabul edildikten sonra hâkim ve savcı yardımcılığı süresi kadar çalışmadan görevden ayrılanlar, bu süre zarfında kendilerine ödenen aylık, ödenek, tazminatlar ile her türlü ödemenin, mecburi hizmetin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarını 2 kat olarak ödemek zorundadırlar. 


HÂKİM VE SAVCI YARDIMCILIK SONRASI MESLEĞE ATANMALARI NASILDIR?

Hâkim ve savcı yardımcılığı süresi sonunda başarılı olan ve engel hâli olmayan, erkekler için askerliğini yaptığını veya askerlikle ilişiği olmadığını belgeleyen hâkim ve savcı yardımcılarının mesleğe kabullerine Hâkimler ve Savcılar Kurulunca karar verilmektedir.  Mesleğe kabullerine karar verilen adayların, adlî ve idarî yargı teşkilâtının ihtiyacı ile eş durumu ve diğer durumları göz önünde bulundurulmak suretiyle, adlî yargı hâkim ve savcı yardımcıları için görev yerleri; idarî yargı hâkim yardımcıları için görevleri ve görev yerleri Hâkimler ve Savcılar Kurulunca yapılacak ad çekme (kura) ile belirlenir. Hâkim ve savcı yardımcılığı sonunda başarılı olanlardan sıralamada ilk üçe girenler ad çekmeye dâhil edilmez ve listeden seçim yaparlar.

Atamalar, ilgililerin hâkim ve savcı yardımcılığına giriş derece ve kademesine bir derece ilâve edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeler üzerinden Hâkimler ve Savcılar Kurulunca yapılır. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun atamaya ilişkin tüm kararları Resmî Gazetede yayımlanır. Ayrıca hâkim ve savcı yardımcılığında geçen sürenin tamamı ile avukat adaylığında mahkemelerde yapılmış olan staj süresi, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde değerlendirilmektedir.

ADLİ HÂKİMİN MESLEKTEKİ FAALİYETLERİ NELERDİR?

Mesleğe atanmaya hak kazanan meslek mensupları Adli Yargı Hâkimi olarak Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun kararı ile görev yerlerine atamaları yapılacaktır.

Adli Yargı Hâkimi, mahkemelerde çalışan ve hukuk kuralları çerçevesinde kalarak herhangi bir konuda karar alınmasını sağlayan kişidir. Hâkimler, şahısların devlet ya da yine şahıslarla yaşadığı anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmakla mükelleftir. Görülen davalarda birinci kişi olma görevi bulunmaktadır.

Adli Yargı Hâkiminin en temel görevi, taraflar arasındaki uyuşmazlıkları ve konusuna göre Medeni Usul veya Ceza Usul kanunları çerçevesinde çözüm bulmaktır. Mesleğe atanacak olan Adli Yargı Hâkimleri aşağıdaki mahkemelerde görev yapmaktadırlar.

Adli Yargı Mahkemeleri, Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ayrılmaktadır.

Hukuk Mahkemeleri başlığı altında 5 mahkeme bulunmaktadır.

  1. İş Mahkemeleri: İşveren ile işçiler arasında ki tüm davalara bakmakla görevlidir.
  2. Ticaret Mahkemeleri: Ticaret işlerinden doğan davalara bakmakla görevlidir.
  3. İcra Mahkemeleri: İcra takip işleriyle ilgili davalara bakmakla görevli özel mahkemedir.
  4. Sulh Hukuk Mahkemeleri: Kira sözleşmesinden doğan davalar, ortaklığın giderilmesi(izale-i şüyu) davası, zilyetliğin korunmasına yönelik davalara bakmakla görevlidir.
  5. Asliye Hukuk Mahkemeleri: Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalara bakmakla görevlidir.

Ceza Mahkemeleri başlığı altında da  3 mahkeme bulunmaktadır.

  1. Ağır Ceza Mahkemeleri: Mala, cana ve devletin güvenliğine karşı yapılan kasıtlı fiiller ve 10 yıldan fazla hapis cezasının verildiği suçların davalarına bakmakla görevlidir.
  2. Asliye Ceza Mahkemeleri: Vergi kaçakçılığı, sahte işlemler, hakaret, kasten yaralama, şantaj gibi suçlara bakmaktadır. Aynı zamanda 10 yıl ve daha kısa hapis cezalarının verildiği davalara bakmakla mükelleftir.
  3. Toplu Asliye Ceza Mahkemeleri: Ağır Ceza ve Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından görülmeyen davalara bakmakla görevlidir.

Adli Yargı Hâkimi bu mahkemelerin yanında istinaf mercii Bölge Adliye Mahkemesi ve temyiz mercii olan Yargıtay’ da tetkik hâkimi olarak görev yapabilmektedir.

Adli Yargı Hâkimleri dava dosyalarının incelenmesini yapmaktadır, dava taraflarının ve bilirkişilerin ifadelerine gerektiği takdirde başvurabilmektedir.

Kanıtlar ve verilen ifadeler ile yürürlükte olan kanuna dayalı olarak dava hakkında hüküm vermektedir, karar verirken tarafsız şekilde davayı ele alması gerekmektedir.

Adli Yargı Hâkimleri, ceza davalarında Cumhuriyet Savcısı, mağdur, sanık ve tanıkları dinlemektedir.


SAVCININ MESLEKTEKİ FAALİYETLERİ NELERDİR?

Savcı, kanuna aykırı olarak gerçekleşen suçların araştırılıp değerlendirerek ihbar ve şikayetleri çeşitli kaynaklardan öncelikle araştırmaktadır. Suça dair bilgi, ihbar ve konuları ayrıntılı olarak soruşturmaktadır. Savcılar adaletin simgesi haline gelmiş kişilerdir.

Savcı, hukuk temelinde suç oluştuğu ve haberi aldığı andan itibaren devlet adına soruşturma yapabilmektedir. Savcılar, araştırma ve soruşturmaları bizzat yerinde değerlendirerek tespit etmektedir. Savcının görevlerinden bazıları aşağıdaki gibidir: 

  • Öncelikle dava konusu hakkında kanıt toplar.
  • İhbar, şikayet ve olay hakkında bilgi aldığı andan itibaren çalışmaya başlamaktadır. 
  • Kamu yararına mağdurları savunarak haklarını korumaktadır.
  • İddianameyi hazırlayarak hukuka uygun değerlendirmektedir.
  • Kasıtlı ya da taksirle adam öldürme durumuna karşı adli muayene yapmaktadır.
  • Suç mahallinde suça dair delilleri eksiksiz değerlendirmektedir. 


Avukatlıktan geçiş için şartları ele aldığımız makaleye aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.yakinegitim.com/duyuru/avukatliktan-adli-yargi-hakimlik-sinavina-basvuru-sureci

Aşağıdaki link üzerinden Hakimlik sınavının detaylı soru dağılımına erişebilirsiniz.

https://www.yakinegitim.com/duyuru/hakimlik-sinavi-soru-dagilimi


İlgilenebileceğiniz Eğitimler

ONLINE ADLİ HAKİMLİK KAMPI

Başlangıç Tarihi:
Sınavdan 25 Kasım 2024
Süre:
140+ Saat
6500TL

ONLINE İDARİ HAKİMLİK KAMPI

Başlangıç Tarihi:
25 Kasım 2024
Süre:
140+ Saat
6500TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler