Avukatlık Stajında Krediye Nasıl Başvuru Yapılır?
Avukatlık Stajında Krediye Nasıl Başvuru Yapılır?
Stajyer Avukatın krediden faydalanması için önce başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru yapabilmesi için Stajyer Avukatın belirli şartları ve başvuru için belgeleri tamamlaması gerekmektedir.
Stajyer Avukatın krediye başvuruyu yapabilmesi için;
- Herhangi bir baronun staj listesinde bulunması gerekmektedir.
- Ailesinin maddi şartlarına göre stajını yapamayacak durumda olması gerekmektedir.
Stajyer Avukatın krediye başvurması için eklenmesi gereken belgeler şunlardır:
- Türkiye Barolar Birliğince belirlenen başvuru formu
- Staj kredi talebi tanıtım ve mali durum bildirim formu
- Stajyerin staj listesinde kayıtlı olduğunu gösteren baro yazısı
- Stajyerin üstleneceği yükümlülükler
- Geri ödeme biçimi
- Tebligat adresi ile kefille ilgili belgelerin mevcut olduğu kredi sözleşmesi
- Kredinin ödenmesi için gereken diğer bilgi ve belgeler
Başvuru formuna bu belgeler eklenerek, kredi başvuru formu doldurulup listesine yazılı olduğu baroya başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru yapılan baro ivedilikle Türkiye Barolar Birliğine göndermektedir.
Başvuru, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun yetkilendirdiği üyeler tarafından incelenerek kabul veya reddine karar verilmektedir.
Kredi başvurusu ile ilgili karar 30 gün içerisinde Stajyer Avukata bildirilmektedir.
Kredi Başvurusunun reddedilmesi durumunda Stajyer Avukat, kendisine yapılan tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde Türkiye Barolar Birliğine itiraz edebilir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Avukatlık Stajı Kredi Süresi Nasıldır?
Başvuru yapıldığı sırada belirlenmiş olan kredi süresi ve miktarı, kredi verilme süresince değiştirilmemektedir. Kredi Süresi, başvurunun kabulüyle başvuru tarihinden başlayıp staj süresince ödenmesi gerekmektedir. Stajyer Avukat, daha az süreli kredi talepte bulunursa bu istemini başvuru formunda belirtmesi gerekmektedir. Talep edilen süreden daha fazla uzatılmamaktadır.
Avukatlık Stajında Kredi Ne Zaman ve Ne Şekilde Ödenir?
Krediden yararlanan Stajyer Avukat için Türkiye Barolar Birliğinde dosya açılmaktadır ve ilgili kayıt ve ödemeler bu dosyada saklanmaktadır. Uyuşmazlık olduğu takdirde kayıt altına alınan dosyalar esas alınarak karar verilmektedir.
Kredi başvurusu kabul edilmiş olan Stajyer Avukata kredi tahsis numarası verilmektedir. Kredi ödemeleri için Türkiye Barolar Birliği bir banka ile de anlaşabilir veya günümüz koşullarına göre güvenli bir ödeme sistemine de geçebilmektedir.
Kredi ödemeleri staj süresince aylık peşin taksitlerle veya fon hesaplarının uygun olmasıyla 3 aya kadar peşin ödeme de yapılabilmektedir.
Stajyer Avukatın stajını başka bir Baroya nakli durumunda ise kredi ödemeleri devam etmektedir.
Stajyer Avukatın Kredi Borcu Ödemesi Nasıldır?
Stajyer Avukatın kredi borcu, staj bitim tarihinden itibaren 24 ay sonra muaccel hale gelmektedir.
Stajyerin Avukatın hesaplanan toplam borcu, muacceliyet tarihinden itibaren 12 aylık taksitle geri ödenmesi gerekmektedir. Toplam borcunu muacceliyet tarihinden önce tamamen öderse herhangi bir faiz talep edilemez.
Kredi borcundan, kefiller de müştereken ve mütelselsilen sorumlu olmaktadır.
Stajyer Avukatın Aylık Taksitlerini Ödememesi Durumunda Ne olur?
Stajyer Avukat, art arda 3 ay borç taksitlerini belirlenen sürelerde ödememesi durumunda borcun tamamı muaccel hale gelmektedir. Bu borç muaccaliyet tarihinden başlayarak yasal faiziyle birlikte Stajyer Avukattan ve kefillerinden müteselsilen tahsil edilmektedir.
Stajyer Avukatın Kredi Borcu Nasıl Silinir?
Stajyer Avukatın stajı sırasında veya geri ödemesi süresi içerisinde;
- Vefat eden,
- Çalışamayacak derecede sakat kalmış olduğu sağlık kurulu tarafından belgelenmiş olan
borçluların ödenmeyen kredi borçları Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından silinmektedir. Bu silinmeden Stajyer Avukatın kefilleri de faydalanır.