Ben bir anneyim ve sınava hazırlanıyorum.
Ben bir anneyim. Bir bebek sahibiyim ve aynı zamanda sınava hazırlanıyorum. Bana ne önerirsiniz?
Öncelikle kolaylıklar diliyor ve sınava hazırlanma azminizi tebrik ediyoruz. Eğer destek alabileceğiniz bir kişi veya durum varsa, mutlaka bu desteği kullanmanızı öneririz. Yoksa öncelikle bebeğiniz için rutinler oluşturmanız işinize yarayacaktır: yatma saati, oyun zamanı (günlük en azından 15 dakika) gibi rutinlerin her gün tekrarlanması sürecinizi kolaylaştırabilir. Bebekler rutin sever ve rutinlerine uyulduğunda daha huzurlu ve mutlu olurlar. Bu da sizin sürecinizi pozitif etkiler. Eğer daha önceden uyuma saati için bir rutini yoksa, yavaş yavaş oluşturmaya başlamanız iyi olabilir.
Ev işleri konusunda destek alabileceğiniz bir imkan yoksa, bu dönemde ev işlerinde çok takıntılı olmamakta fayda var. Sonuçta bu geçici bir dönem. Bu açıdan 'her şey mükemmel olsun' bakış açısı, sizi ve dolayısıyla çevrenizi çok yorar ve yıpratır. Beslenme açısından, yapabiliyorsanız haftalık menü listesi yapıp ona göre yemek planlaması yapmanız faydalı olacaktır. Haftalık yapamıyorsanız, en azından önünüzdeki 2-3 günü veya en kötü ihtimalle yarını planlamak işinize yarar.
Yemek yapma ve ev işleri gibi görevleri, sınava hazırlık açısından en verimsiz hissettiğiniz saatlere almanızı tavsiye ederiz. Örneğin, eğer akşamları daha iyi çalışabiliyorsanız ve sabahları epey uykulu oluyorsanız, bu işleri sabah kalkıp yapabilirsiniz. Tam tersi, sabah zihin olarak daha açık olup verimli hissediyorsanız, bu işleri akşam saatlerinde yapmanız daha uygun olabilir.
Eğer akşamları çocuğunuz yattıktan sonra daha iyi odaklanabiliyorsanız, tüm ev işlerini sabaha erteleyip hemen çalışmaya başlamanız iyi olur. Tam tersi, sabah daha verimliyim diyorsanız, akşam bebeğiniz yattıktan sonra acil ev işlerini hızlıca yapıp uyumanız ve sabah erken kalkıp çalışmanız faydalı olabilir. Bu noktada ev işleri için bir süre limiti koymanız önemli; çünkü bu işler asla tamamen bitmiyor. Mesela yemekten sonra 1-1,5 saat içinde en acil işleri halledip geri kalını ertesi güne bırakmak yerinde olur.