ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
İdari Hakimlik
İdari Hakimlik Sınavı’na girebilmek için İdari Yargı Ön Sınavı’na girmek zorundasınız. 70 puanı aştığınız taktirde İdari Yargı Hakimlik Sınavı’na girebilirsiniz.
Bölümünüze dikey geçiş yaparak kaydolduysanız ve kayıt tarihiniz 24 Ekim 2019’dan sonraysa İdari Yargılama Ön Sınavı’ndan muaf olmazsınız, İdari Hakimlik Sınavı öncesi bu sınava girmeniz gerekir.
Yatay Geçiş ile farklı bir fakülteden son bölümünüze geçiş yaptıysanız, geçiş tarihiniz 24 Ekim 2019’dan sonraysa ve mezuniyetiniz 31 Mart 2024’ten önce değilse İdari Yargı Ön Sınavı’ndan muaf olmazsınız, İdari Hakimlik Sınavı öncesi İdari Yargı Ön Sınavı’nı en az 70 puan alarak aşmanız gerekir.
Yurtdışında bir üniversitede eğitim alma durumunuz varsa ve oradaki bölümünüze 24 Ekim 2019’dan sonra kaydolduysanız ve 31 Mart 2024’e kadar mezun değilseniz İdari Yargı Ön Sınavı’ndan muaf olamazsınız.
Kaymakamlık
Kaymakamlık Sınavı’na girebilmek için herhangi bir ön sınava girmek zorunda değilsiniz. Doğrudan Kaymakamlık Sınavı’na girebilirsiniz.
Müfettiş
Müfettiş veya müfettiş yardımcılığına kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
Uzman
Uzman veya uzman yardımcılığına kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS P1-P48 ARASI) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
Denetçi
Uzman veya uzman yardımcılığına kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
Büro Memuru
Büro Memurluğu için doğrudan KPSS GY-GK puanınızla kuruma başvurabilirsiniz.
Kontrolör
Kontrolörlük veya stajyer kontrolörlük mesleğine kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
KPSS B PUANIYLA ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ HANGİ MESLEKLERE BAŞVURU YAPABİLİR?
KPSS B PUANIYLA ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞABİLİR?
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, DEVLET DEMİRYOLLARI TAŞIMACILIK A.Ş GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MERKEZİ SATINALMA UZMAN YRD. olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, T.C.DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, T.C.DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda PUANTÖR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
KPSS A PUAN TÜRLERİYLE ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ HANGİ MESLEKLERE BAŞVURU YAPABİLİR?
ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI HANGİ MESLEKLERİ TERCİH EDEBİLİR?
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, P1 puan türüne göre aşağıdaki meslekleri ilgili kurum ilanı yayımladığında başvuru yapabilmektedir.
- Merkez Bankası Uzman Yardımcısı ve Denetçi Yardımcısı
- Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı
- İller Bankası Uzman Yardımcısı
- BİST Uzman Yardımcısı
- Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli Alımı
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, P41 puan türüne göre aşağıdaki meslekleri ilgili kurum ilanı yayımladığında başvuru yapabilmektedir.
- İl Göç Uzman Yardımcısı
- Merkez Göç Uzman Yardımcısı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, P42 puan türüne göre aşağıdaki meslekleri ilgili kurum ilanı yayımladığında başvuru yapabilmektedir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmen Yardımcılığı
- İş Müfettiş Yardımcılığı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, P43 puan türüne göre aşağıdaki mesleği ilgili kurum ilanı yayımladığında başvuru yapabilmektedir.
- MGK Uzman Yardımcısı (YDS D seviye şartı bulunmaktadır.)
ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI KPSS PUANI OLMADAN HANGİ MESLEKLERİ YAPABİLİR?
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, KPSS puanı olmadan da önem arz eden birçok kuruma başvuru yapabilmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, İdari Hakimlik sınavına girip başarı gösterdiklerinde İdari Hakimliği mesleğini icra edebilmektedir.
2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun "Adayların Nitelikleri" başlıklı 8. maddesinin C bendinin ikinci fıkrası "İdari Yargı adayları için; her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere ihtiyaç oranında hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık Yüksek Öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak " hükmü yer almaktadır.
2022 yılındaki uygulamaya göre SBF ve İİBF fakültelerinden mezun olup lisans eğitimi sırasında birkaç hukuk dersini müfredatında sunan bölümlerin mezunları İdari Hakimlik sınavına girebilmektedir.
Açık Öğretim Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunları da İdari Hakimlik sınavına girebilmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, KPSS puanı olmadan Sayıştay sınavına girip başarı gösterdiklerinde Sayıştay Denetçiliği mesleğini de yapabilmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, KPSS puanı olmaksızın Kaymakamlık sınavını kazandıkları takdirde Kaymakam mesleğini de icra edebilmektedir.
“Yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmak veya; Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak” üzere ilanda belirtilmiştir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, KPSS puanı olmadan özel sektörde aşağıdaki meslekleri de icra edebilmektedir.
- Mali müşavir
- Bankalar
- Özel şirketlerde Halkla İlişkiler departmanı
- Özel şirketlerde yönetici
- Şirketlerin insan kaynakları departmanı