EKONOMETRİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
İdari Hakimlik
İdari Hakimlik Sınavı’na girmeniz için herhangi bir engeliniz bulunmamaktadır. Herhangi bir koşul olmadan doğrudan sınava başvuru yapabilirsiniz.
Bölümünüze dikey geçiş yaparak kaydolduysanız ve kayıt tarihiniz 24 Ekim 2019’dan sonraysa İdari Yargılama Ön Sınavı’ndan muaf olmazsınız, İdari Hakimlik Sınavı öncesi bu sınava girmeniz gerekir.
Yatay Geçiş ile farklı bir fakülteden son bölümünüze geçiş yaptıysanız, geçiş tarihiniz 24 Ekim 2019’dan sonraysa ve mezuniyetiniz 31 Mart 2024’ten önce değilse İdari Yargı Ön Sınavı’ndan muaf olmazsınız, İdari Hakimlik Sınavı öncesi İdari Yargı Ön Sınavı’nı en az 70 puan alarak aşmanız gerekir.
Yurtdışında bir üniversitede eğitim alma durumunuz varsa ve oradaki bölümünüze 24 Ekim 2019’dan sonra kaydolduysanız ve 31 Mart 2024’e kadar mezun değilseniz İdari Yargı Ön Sınavı’ndan muaf olamazsınız.
Kaymakamlık
Kaymakamlık Sınavı’na girebilmek için herhangi bir ön sınava girmek zorunda değilsiniz. Doğrudan Kaymakamlık Sınavı’na girebilirsiniz.
Müfettiş
Müfettiş veya müfettiş yardımcılığına kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
Uzman
Uzman veya uzman yardımcılığına kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS P1-P48 ARASI) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
Denetçi
Uzman veya uzman yardımcılığına kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
Büro Memuru
Büro Memurluğu için doğrudan KPSS GY-GK puanınızla kuruma başvurabilirsiniz.
Kontrolör
Kontrolörlük veya stajyer kontrolörlük mesleğine kurumların özel olarak açtığı sınavları aşarak girebilirsiniz. Bu meslek gruplarına başvurmak isteyen adayların, ilgili kurumlar tarafından belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının yanı sıra belirli bir minimum puan barajını aşmaları gerekmektedir. Bazı kurumlar, KPSS puanına ek olarak Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanını da isteyebilmektedir.
KPSS B PUANIYLA EKONOMETRİ BÖLÜMÜ HANGİ MESLEKLERE BAŞVURU YAPABİLİR?
KPSS B PUANIYLA EKONOMETRİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞABİLİR?
Ekonometri bölümü mezunları, DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilir.
KPSS A PUAN TÜRLERİYLE EKONOMETRİ BÖLÜMÜ HANGİ MESLEKLERE BAŞVURU YAPABİLİR?
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI HANGİ MESLEKLERİ TERCİH EDEBİLİR?
Ekonometri bölümü mezunları, P1 puan türüne göre aşağıdaki meslekleri ilgili kurum ilanı yayımladığında başvuru yapabilmektedir.
- Merkez Bankası Uzman Yardımcısı ve Denetçi Yardımcısı
- Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı
- İller Bankası Uzman Yardımcısı
- BİST Uzman Yardımcısı
- Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli Alımı
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı
Ekonometri bölümü mezunları, P34 puan türüne göre aşağıdaki meslekleri ilgili kurum ilanı yayımladığında başvuru yapabilmektedir.
- RTÜK Uzman Yardımcılığı (YDS D seviye şartı bulunmaktadır.)
- Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı (YDS B seviye şartı bulunmaktadır.)
- Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı
- TİKA Uzman Yardımcısı (YDS B seviye şartı bulunmaktadır.)
- TBMM Yasama Uzmanı (YDS B seviye şartı bulunmaktadır.)
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI KPSS PUANI OLMADAN HANGİ MESLEKLERİ YAPABİLİR?
Ekonometri bölümü mezunları, KPSS puanı olmadan özel sektörde aşağıdaki meslekleri de icra edebilmektedir.
- Sigorta Şirketlerinde,
- Denetleme Firmalarında,
- Şirketlerde Özel Danışman Olarak,
- Devlet ve Özel Bankalarda,
- Sermaye Piyasası Kurulu’nda,
- Muhasebe Şirketlerinde
çalışabilmektedir.