HAKİMLİK SINAVINA BAŞVURU SÜRECİ
Hakimlik 2022 sınavı başvuruları başladı. 11 Ekim'e kadar başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.
2020 Hakimlik Sınavı için
Şema üzerinden başvuru sürecini inceledikten sonra başvuru tarihlerine bakmakta fayda vardır:
- Başvuru Tarihleri: 4-11 Ekim 2022
- Geç Başvuru Tarihi: 18 Ekim 2022
- Avukatlık Mesleğinden sınava girecekler için belge gönderim tarihi: 14 - 21 EKİM 2022
Bireysel olarak internet aracılığıyla ais.osym.gov.tr veya ÖSYM başvuru merkezleri (Tüm il/ilçe ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri) aracılığıyla elektronik ortamda başvuru yaptıktan sonra;
Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavına Girmek İsteyenler;
1)Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü internet sayfasından (http://www.pgm.adalet.gov.tr/formlar.html) temin edecekleri Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı Başvuru Formu ( bu form eksiksiz bir şekilde doldurulacaktır.),
2)Avukatlık Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavına başvuranların yazılı sınav tarihi itibariyle fiilen üç yıl avukatlık yaptığını tespit etmek amacıyla,
a-)Serbest Avukatlık Yapanlar İçin:
aa)Fiilen avukatlık yapılan tarihleri gösteren kayıtlı olunan barodan alınacak baro yönetim kurulu kararının aslını (Bu süre sınavın gerçekleşeceği güne kadar hesaplanacaktır.)
ab)Baroya kaydı devam ederken bir kurum veya kuruluşta çalışanlar, çalıştıkları kurum ve kuruluştan alacakları hizmet belgesi aslını, (Bu belgenin çalışma süresinin başlangıcını, çalışma bitmiş ise bitiş tarihini ve hangi unvanda çalışıldığını göstermesi gerekmektedir. )
b-)Kamu kurum ve kuruluşlarında avukatlık hizmetleri sınıfında veya sözleşmeli olarak görev yapan avukatlar ile avukatlık ruhsatnamesine sahip hukuk müşavirleri için:
ba)Avukatlık ruhsatnamesinin örneğini,
bb)Avukat veya hukuk müşaviri olarak görev yaptığı süreleri gösteren ilgili kurumdan alınacak hizmet belgesinin aslını,
bc-)Kamu kurum ve kuruluşlarında avukatlık hizmetleri sınıfında kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapan avukatlar ile avukatlık ruhsatnamesine sahip hukuk müşavirleri, serbest avukatlıkta geçirdikleri süreyle birlikte fiilen üç yılı tamamlamaları halinde serbest avukatlık yaptıkları dönem için fiilen avukatlık yaptıkları tarihleri gösteren kayıtlı oldukları barodan alacakları baro yönetim kurulu kararının aslını,
(Başvuru tarihi itibarıyla üç yılı doldurmamakla birlikte yazılı yarışma sınavı tarihi itibariyle bu süreyi dolduracak olanlar yazılı sınava katılma hakkına sahiptirler. Ancak bu durumdaki ilgililerin mülâkata katılmaya hak kazanmaları halinde; başvuru tarihi ile yazılı yarışma sınavı tarihi arasındaki dönemde fiilen avukatlık yaptığını mülâkattan önce, ayrıca belgelemeleri gerekmektedir.)
3)Erkek adaylar için askerlik yaptığına veya ilişiği olmadığına ya da ertelendiğine yahut yedeğe geçirilmiş olduğuna dair belgeyi, (Askerlik yapılmış ise, alınacak olan belgenin askerliğin yapıldığı tarihleri gösterir olması gerekmektedir. Üç yıllık fiili avukatlık süresi hesaplanırken askerlikte geçirilen süreler hesaba dahil edilmeyecektir.)
Hukuk Fakültesi Mezunları Dışında İdari Yargı Hakim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavına girmek isteyenler:
Hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren Siyasal Bilgiler, İdari Bilimler, İktisat ve Maliye alanlarından en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olan adayların anılan alanlarda hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer verilip verilmediğinin tespit edilmesi amacı ile bu adayların mezuniyet belgeleri ile birlikte transkript belgelerini (belgelerin onaylı örneği kabul edilir.) sınavdan sonraki mülakat sürecinde teslim etmeleri gerekecektir. Öncesinde tespit ÖSYM'ce elektronik ortamda yapılacaktır. Tespitinde bir sorun olması halinde ÖSYM adaya ulaşacak ve gönderim talep edebilecektir. Bu durumda sınavdan önce de gönderim talep edilebilir ki bu durumda Adalet Bakanlığı'na pgm.adalet.gov.tr üzerinden elektronik olarak gönderilecektir.
İDARİ HAKİMLİK SINAVINA GİRECEK İİBF VE SBF MEZUNLARININ LİSANS EĞİTİMLERİNDE MİNİMUM SAYIDA HUKUK DERSİ ALMIŞ OLMALARININ YETERLİ OLDUĞU BELİRTİLMİŞTİR. SADECE TEMEL HUKUK DERSİNİ ALANLARIM DAHİ BAŞVURU ŞARTINI TAŞIDIKLARI ANLAŞILMAKTADIR.
(Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı, Hukuk Fakültesi Mezunu Olup İdari Yargı Hakim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavına Girecek Adaylardan Evrak İstenmeyecektir.)
HAKİMLİK SINAVI DERS-SORU DAĞILIMINI BAĞLANTI ÜZERİNDEN İNCELEYEBİLİRSİNİZ
https://www.yakinegitim.com/duyuru/hakimlik-sinavi-soru-dagilimi
Hakimlik Sınavı Başvuru Ekranına Erişim için Tıklayınız.