HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARININ YAPABİLECEĞİ MESLEKLER NELERDİR?
HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARININ YAPABİLECEĞİ MESLEKLER NELERDİR?
Her yıl binlerce Hukuk Fakültesi öğrencileri mezun olmaktadır. Türkiye genelinde toplamda 84 hukuk fakültesi bulunmakta ve her sene binlerce mezun yeni iş imkanları ile karşılaşmaktadır. Peki Hukuk Fakültesi mezunu adaylar için bu iş imkanları nelerdir, sizler için aşağıda belirttik.
1) AVUKATLIK
Avukatlık Kanunu’na aykırı bir durumun olmaması durumunda her Hukuk Fakültesi mezunu adaylar Avukatlık mesleğini herhangi bir sınav şartına tabi olmadan yapabilmektedir. Mevcut bağlı olacağı baro kapsamında istenilen belgeleri tamamlaması durumunda Avukatlık ruhsatını alabilmekte ve vergi levhasına kaydını oluşturarak mesleğini rahatlıkla icra edebilmektedir.
2) HAKİMLİK VE SAVCILIK
ÖSYM tarafından yaklaşık olarak her sene yapılan yazılı sınav sonucunda başarılı olunması halinde adaylar sözlü sınavı da başarı ile tamamlayarak stajyer savcı veya hâkim olarak stajlarına devam ederler. Stajlarını başarı ile tamamlamış olan adaylar hâkim veya savcı olarak belirlenen bölgelerde görevlerini ifa edebilmektedirler.
3) AKADEMİSYENLİK
Üniversiteler içerisinde akademisyen olarak görev almak isteyen adaylar lisanslarını tamamlamalarının ardından yüksek lisans ve doktoralarını tamamlayarak akademik kariyer edinmektedirler. Akademisyen olabilmenin en önemli şartlarından biri de iyi derecede yabancı bir dile sahip olmak ve lisans eğitimini iyi bir ortalama ile tamamlamasıdır. Akademisyenlik düşünen adaylar hedeflerindeki üniversitelerin belirtmiş olduğu şartları sağlamalı ve düzenleyeceği yazılı veya sözlü sınavlarını başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Başvurulacak her üniversitenin talep ettiği şartlar ve sınavlar farklılık göstermektedir.
4) NOTER
Noter olabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu olabilmek yeterlidir. Stajını tamamlamış olan avukatlar stajını tamamladıklarına dair belgeyi sunmaları yeterlidir. Ancak başvuruyu yapan noter adayları belirli bir sıraya göre göreve başlayabilmektedirler. Bu süre belirsiz olduğundan yıllar boyu da sürebilmektedir.
5) KURUM AVUKATLIĞI
Devlet Kurumları ihtiyaç durumuna göre kurum avukatı alımlarına ilişkin ilanlar yayınlamaktadır. Adaylar KPSS sınavlarına girerek P3 puanı kapsamında yeterli puanı almaları ve tercih edecekleri kurumun kendi sınav şartlarını başarı ile tamamlamaları durumunda kurum avukatı olarak göreve başlayabilmektedirler. Kurum Avukatı olarak; Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi bir çok kurumda şartlarının sağlanması halinde görev alabilmektedirler. Oldukça önü açık ve adaylar tarafından tercih edilen bir alandır.
6) BANKA AVUKATLIĞI
Özel bankalar ve Kamu bankaları kendi ilanları ile kurumlarına avukat alımlarına ilişkin şartları belirlemektedir. Bazı bankalar sınav şartı koyarken bazı bankalar ise herhangi bir sınav şartı aramaksızın sözleşmeli olarak avukat alımları yapmaktadır. Banka avukatları her türlü banka alacağına ilişkin olarak yasal yollar ile tahsil ve tasfiye süreçlerinde görev almakta ve oluşan her türlü hukuki uyuşmazlığı takip etmektedir.
7) KAMU KURUMLARINDA MÜFETTİŞLİĞİ VE UZMAN HUKUKÇU
Kamu kurumlarında uzman hukukçu veya müfettiş gibi kadrolar görev almak isteyen adaylar için KPSS sınavında başarı olma şartı aranmaktadır. Kariyer mesleği ve ardından yükselebilmek adına KPSS A alanında başarı olmak gerekmektedir. Düz memurluk sınavı olarak nitelendirilen KPSS B alanında başarılı olan adaylar ise kurumun avukatı olarak görev alabilmektedir.
8) MARKA VE PATENT AVUKATLIĞI
Türk Patent Kurumu tarafından iki yıl ara ile marka vekilliği sınavı ve patent vekilliği sınavı yapılmaktadır. Her iki sınava da giriş hakkı bulunmaktadır. Kurumun yapacağı sınavı başarı ile sonuçlandıran adaylar avukat olarak görev almaktadırlar. Sınava giriş konusunda herhangi ciddi bir şart konulmamış olup hukuk fakültesi mezunu her aday girebilmektedir.
9) KAYMAKAMLIK
Devleti ilçede temsil eden kaymakamlık görevi; ilçelerin en yetkili kurumlarıdır. Kaymakam olmak isteyen adaylar yaklaşık olarak her sene yapılan Kaymakamlık yazılı sınavında başarılı olmak ve ikinci aşama olan sözlü mülakat aşamasını başarı ile sonuçlandırmak zorundadırlar.
10) SAYIŞTAY DENETÇİLİĞİ
Sayıştay denetçiliği alanını düşünen hukuk mezunlarının üç aşamadan geçmeleri gerekmektedir. Öncelikle ÖSYM tarafından yazılı olarak yapılan eleme sınavını başarılı olarak sonuçlandırmalı ve ikinci yazılı sınava giriş hakkı kazanmaları gerekmektedir. Ardınca ikinci yazılı sınavı ile başarı ile sonuçlandıran adaylar Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılacak olan mülakat aşamasını başarı ile tamamlamalıdır.
11) İCRA MÜDÜRÜ VE YARDIMCILIĞI
İcra müdürü veya yardımcılığını tercih etmek isteyen adaylar Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak olan yazılı sınavda başarılı olduktan sonra ikinci olarak yapılacak olan mülakat aşamasını başarı ile sonuçlandırmalıdırlar. Belirtilen sınavları tamamlayan adaylar icra müdürü veya yardımcısı olmaya hak kazanmaktadır.
Belirtilen meslekler haricinde her Hukuk Fakültesi adayının bu alanlarda ilerleyerek Milletvekili, Bakan, Danıştay üyesi, Yargıtay üyesi gibi mesleklere erişilebileceklerini, kariyer anlamında önlerinin açık olduğunu ve yükselebilecekleri alanların oldukça fazla olduğunu ayrıca belirtmek isteriz.