HUKUK MEZUNLARI İÇİN AKADEMİSYENLİK

hakimlik geribildirim.jpeg

hukuk mezunları için akademisyenlik.jpg

HUKUK MEZUNLARI İÇİN AKADEMİSYENLİK

Hukuk mezunu öğrencilerin, araştırma ve eğitim faaliyetlerine yönelik ilgileri varsa, akademik kariyer yapmak istiyorlarsa akademisyenlik mesleğini tercih etmesi kaçınılmazdır.

Peki Hukuk mezunları Akademisyen Nasıl Olabilir?

Akademisyen olmak için ilk aşama, Hukuk bölümü lisans mezunu olmaktır.

Hukuk bölümü Lisans mezunu olan adaylar, Lisansüstü eğitime katılım sağlaması adına okul not ortalamasının minimum 2.50 olması gerekmektedir. Not ortalaması, başvuru yapacakları Üniversitelere göre değişebilir.

Hukuk bölümü mezunlarının akademisyen olmak adına diğer şart ise ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı) sınavından belirli puan almaktadır ve bu puan aralığı tercih edecekleri Üniversitelere göre değişmektedir.

Hukuk bölümü mezunlarının akademisyen olabilmesi için diğer koşul ise yabancı dil puanın hesaplanması gerekmektedir. Yabancı dil puanın hesaplanması için YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı)  ya da YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) Sınavlarına girmeleri yeterli olmaktadır. Yabancı dil puanı da yine başvuruda bulunacakları Üniversitelere göre farklılıklar bulunmaktadır.

Hukuk mezunlarının Akademisyen olabilmesi için girmesi gerekilen sınavları makalemizde daha detaylı inceleyelim.

ALES puanıyla Hukuk bölümünü bitiren adaylar, Lisansüstü (Yüksek Lisans) yapmak için ve akademik personel kadrolarında (Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi vs.) yer almak isteyen adaylar girmektedir.

ALES Sınavı ÖSYM tarafından yılda 3 kez yapılmaktadır. ALES Sınavı, 50 Sayısal ve 50 Sözel olarak toplamda 100 sorudan oluşmaktadır. Hukuk mezunlarının 100 soruyu yanıtlaması için 150 dakikaları bulunmaktadır. ALES puanının 5 yıl geçerliliği bulunmaktadır.

Hukuk mezunları Akademisyen olabilmek için ALES Sınavına birden fazla kez girebilir, herhangi bir sınır kotası bulunmamaktadır.

ÖSYM tarafından yapılan ALES Sınavı yılda 3 kez düzenlenmektedir. YDS ve YÖKDİL sınavında 80 soru vardır ve sınav süreleri 180 dakikadır. YDS yılda 2 kez ve YÖKDİL yine yıl içerisinde 2 kez düzenlenmektedir. E-YDS sınavına da girilebilir. E-YDS sıklığı yıl içerisinde daha fazladır.

Hukuk mezunu adaylar, NOT ORTALAMASI, ALES PUANI ve YABANCI DİL PUANI ile yüksek lisans için başvuruda bulunacağı üniversitelerin duyuru sayfalarını takip ederek başvurularını tamamlayabilmektedir.

Yüksek lisans sürecinde her üniversitenin başvuru aşaması farklı olabilmektedir. Bazı üniversiteler yazılı sınav ile bazı üniversiteler mülakat veya her ikisiyle de yüksek lisansa başvuru olabilmektedir. Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan Hukuk mezunu öğrenciler Doktora aşamasına gelerek eğitim sürecini bu şekilde ilerleterek AKADEMİSYEN olabilmektedirler.

Doktora için:

  • Yabancı dil puanı gerekmektedir ve minimum 55 puan alınmalıdır.
  • ALES Puanı ve yüksek lisans not ortalamasıyla değerlendirilmektedir.

Hukuk mezunu olan öğrenciler Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini tamamladıktan sonra AKADEMİSYENLİK mesleğine adım atabilecekler. Hukuk mezunları İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde de hukuk dersleri mevcut olduğu için bu fakültelerde de Akademisyenlik yapabilmektedirler.


hakimlik geribildirim.jpeg

İlgilenebileceğiniz Eğitimler

ONLINE ADLİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
25 OCAK 2025
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
22500TL

ONLINE İDARİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
25 OCAK 2025
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
22500TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler