İLAM NEDİR? İLAM NE DEMEK?
İLAM NEDİR? İLAM NE DEMEK?
İlam kelimesi, İcra ve İflas Hukukunda sıkça kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu makalemizde, ilam kelimesine değinerek Türk Dil Kurumu sözlüğündeki, Adalet Bakanlığı sözlüğündeki ve halk arasındaki kullanımlarını inceleyeceğiz.
İlam, mahkeme kararı, mahkemin vermiş olduğu son karar anlamına gelmektedir.
İlam bir hukuki terimdir. İlam denildiğinde var olan hukuki ihtilafın sona erdiği ve bir yargı kararına bağlandığı anlaşılmalıdır.
Mevzuat eksenli sınavlara hazırlanan adaylar için İcra İflas Hukukunda oldukça önemli iki konu olan İlamlı İcra yolu ile takip ve İlamsız icra yolu ile takip konularına değinmekte fayda vardır.
İlamsız İcra Yolu ile Takip, İcra ve İflas Kanunu, yalnızca para ve teminat alacakları için bu yola başvurulabileceğini öngörmüştür.
İlamsız icra yolu ile takip kendi içinde üçe ayrılmaktadır:
- Genel Haciz Yolu ile Takip
- Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yolu ile Takip
- Kiralanan Taşınmazın Tahliyesi Yolu ile Takip
İlamlı İcra Yolu ile Takipte ise para veya teminat alacakları dışında bir alacak hakkı iddia eden kişi mutlaka dava yoluna başvurup mahkemeden bir ilam almalıdır. İşte ilama (mahkeme hükmüne) dayanmak suretiyle başlatılan takiplere ilamlı icra takibi denir. İlamlı icra takibinin konusunu taşınır mal teslimi, taşınmaz mal teslimi, çocuk teslimi, çocukla kişisel münasebet kurul-masına ilişkin talepler, bir şeyin yapılması ya da yapılmamasına ilişkin talepler oluşturur.
İlam, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “ bildirme, anlatma, bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmî belge “ demektir.
İlam, Adalet Bakanlığı sözlüğüne göre ise “ bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmî belge “ demektir.
İlam ile ilgili cümlelere şu örnekler verilebilir:
- Vildan, mahkeme kararına dayanarak alacaklısına karşı ilamlı takip yolu başlattı.
- Feyza, ilam yerine geçen belgeleri mahkemeye sundu.
- Zeynep kiracısı Ahmet Beyin evini boşaltmakta direnmesi üzerine ilamsız takip yollarından biri olan kiralanan taşınmazın tahliyesi yolu ile takip yoluna başvurdu.