İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI HAKİMLİK SINAVI HAKKINDA NELER GETİRDİ?

hakimlik geribildirim.jpeg

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI HAKİMLİK SINAVI HAKKINDA NELER GETİRDİ? Bu yazımızda sizler için bir inceleme yapacağız. Başta Hakimlik Sınavı olmak üzere, İnsan Hakları Eylem Planı ne getiecek, ne götürecek, inceliyoruz. Bu arada İnsan Hakları Eylem Planını aşağıdaki link üzerinden indirebilirsiniz. 

https://rayp.adalet.gov.tr/resimler/1/dosya/insan-haklari-ep02-03-202115-14.pdf

Bizleri ilgilendiren, planlanan eylemler üzerinde konuşmak faydalı olacaktır.

"Hâkim ve savcıların mesleğe hazırlık döneminin daha etkin hale getirilmesi ve mesleki tecrübenin artırılması için hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesi ihdas edilecektir."

Görüldüğü üzere, HAKİM YARDIMCILIĞI müessesine bir vurgu var. Eylem Planında açıklanan 2 yıllık zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilecektir vurgusuyla diyebiliriz ki artık Hakim Savcı Yardımcılığı sürecine çok yakınız. Bu sene olmasa bile 2022 yılında bu müesseseye yönelik bir sınavın gelişebileceğini söyleyebiliriz. Alım sayısının da doygun bir sayıda olmasını temenni ediyoruz. 

"Hâkimlik, savcılık, avukatlık ve noterlik mesleklerine girebilmek için getirilen baraj sınavının (hukuk mesleklerine giriş sınavı) etkin biçimde uygulanmasına yönelik hazırlıklar tamamlanacaktır."

HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI vurgusu devam ediyor. HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI aslında bir HAKİMLİK, AVUKATLIK, NOTERLİK gibi hukuk mesleklerine giriş öncesi baraj niteliğinde olan bir sınav olacak ve 2020 yılında Hukuk Fakültelerine giren öğrencilerin mezuniyetlerini takiben uygulanabilecektir. 

"Hâkim ve savcı adaylarının mesleğe giriş sürecinde iletişim becerileri ve stres yönetimine ilişkin kabiliyetleri de dikkate alınacaktır. "

Her zaman söylediğimiz gibi mülakat süreçlerinde İLETİŞİM BECERİLERİ ve STRES YÖNETİMİne ilişkin beceriler de dikkate alınacaktır şeklinde bir vurgu söz konusudur. Aslında dolaylı olarak dikkate alınan bu husus belki de mülakat sürecinde performans kriterlerinin bir başlığını oluşturacağa benzemektedir. 

"Ceza muhakemesinde uzlaştırmacı olabilmek için, mevcut uzlaştırmacıların müktesep hakları saklı kalmak kaydıyla, hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirilecektir."

Uzlaştırmacı müessesesi de artık sadece Hukuk Fakültelilerin olabileceği şartına bağlanmıştır. 

"Kamu Personeli Seçme Sınavı, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavı gibi sınavlarda, adayların insan hakları hukuku alanındaki bilgileri de ölçülecektir."

İnsan Hakları Hukuku alanının da artık Kaymakamlık sınavının yanında diğer sınavların da içerisinde olması yönünde bir tavır ortaya çıkmıştır. 2021 yılında olur mu, özellikle Hakimlik Sınavında 2021 yılında İnsan Hakları Hukukunun sınav müfredatına alınacağını düşünüyoruz. İdari Yargı sınavı kapsamında olur mu, evet; KPSS gibi bir sınavda olmasının gerekçesi İnsan Hakları Hukuku bilincinin gelişmesi iken bu neden İdari Hakimlik sınavı için engellenecektir ki. Öte yandan İdari Yargı Hakimliği mesleği içerisinde İnsan Hakları özelinde bir ilgi alanlarının oluştuğunu da göz ardı etmemeliyiz. Bu anlamda İdari Yargı sınavına hazırlanan dostlarımızın da bu anlamda hazır olmaları önemlidir. Öte yandan Kaymakamlık sınavın için de bu Eylem Planının en azından İnsan Hakları sorularının çerçevesinin ve kapsamının bir şekilde kesinleşmesi hususunda da bir adım olacağını düşünüyoruz. 



hakimlik geribildirim.jpeg

İlgilenebileceğiniz Eğitimler

KPSS A GRUBU VİDEO EĞİTİM PAKETİ

Eğitim Türü:
Video Eğitim
Süre:
500 Saat
9800TL

KPSS A ONLINE EĞİTİM PAKETİ

Başlangıç Tarihi:
29 KASIM 2024
Süre:
665 + 120 Saat
14800TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler