KAYMAKAM OLMA ŞARTLARI

Son dönemde Kaymakam olma yolunda Türkiye'nin ilk ve en etkin kaymakamlık uzaktan eğitim kuruluşu Yakın Eğitim, kimlerin kaymakam olabileceği ve sürecin nasıl olduğununa yönelik olarak çok soru almaktadır. Biz de bu yazıyla buna bir son getirelim istiyoruz. 
Kaymakam Adaylığı Sınavında 2018 yılında bazı değişikliklere gidilmiş ve 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanununda belirtilen şartların yanında bazı eklemeler yapılarak, kimlerin Kaymakamlık Sınavına başvurabileceğiyle ilgili yeni kapsam ortaya konulmuştur. 
Buna göre; yurtdışı denklik durumu YÖK tarafından onaylanmış üniversiteler ya da yurt içindeki üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde 80'ine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekecek. Kimlerin Kaymakamlık Adaylığı Sınavına başvurabileceği bu şekilde ortaya konuşmuştur. 

Kaymakamlık Sınav Süreci ise, Bakanlıkça bu sınavı yapabilen kamu kurum ve kuruluşlarına, düzenlenecek protokole göre yaptırılan yarışma sınavıdır. Atama yapılacak boş kadro sayısı, atanacaklarda aranacak şartlar ile başvuruya ve sınava ilişkin hususların yer aldığı duyuru, müracaat süresinin bitiminden en az onbeş gün önce Türkiye genelinde günlük yayımlanan tirajı en yüksek beş gazetenin birinde bir defa ilan olunur, ayrıca İçişleri Bakanlığı internet sitesinde duyurulur. Yazılı sınav soruları, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türkçe, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Türkiye’nin İdari Yapısı, Türkiye’de Mahalli İdareler, Ekonomi, Türkiye’nin Sosyo-ekonomik Yapısı ile Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları konularından hazırlanır. Yazılı sınavda, yüz tam puan üzerinden yetmiş puanın altına düşülmemek kaydıyla en yüksek puandan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadronun dört katı aday mülakata çağrılır. Mülakata çağrılan en son adayla aynı puanı almış bulunan diğer adaylar da, kontenjan gözetilmeksizin mülakata çağrılır.

Mülakat, adayın;    
      a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücünün,
      b) Temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, liyakati ile genel ve fiziki görünümünün,
      c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığının,
      d) Genel yetenek ve genel kültürünün,
      e) Çağdaş, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının,
puan vermek suretiyle değerlendirilmesi yöntemidir.
Mülakat komisyonu; Personel Genel Müdürünün başkanlığında İçişleri Bakanının, Bakanlık Müdürler Encümeninin Mülki İdare Amiri sınıfından olan üyeleri arasından görevlendireceği iki üyeden oluşur.

Adaylar, komisyon başkan ve üyeleri tarafından ikinci fıkranın (a) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir, verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Başarılı sayılmak için, komisyon başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır. Mülakat sonucu; en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralama yapılarak mülakat başarı listesi hazırlanır ve bu liste mülakat komisyonu tarafından imzalanır.

Nihai başarı listesi, yazılı sınav puanı ile mülakat puanının aritmetik ortalaması tespit edilerek en yüksek puan alandan başlamak üzere hazırlanır. Bu sıralamaya tabi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınavda alınan puana öncelik tanınır. Yazılı sınav puanlarının da eşit olması halinde lisans diploması not ortalaması yüksek olan esas alınarak sıra belirlenir.

Nihai başarı listesindeki sıralama doğrultusunda sınav ilanında belirtilen kadro sayısı kadar adayın atama işlemleri yapılır.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunanların sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz, yapılmış ise iptal edilir. Bu kişiler hiçbir hak talebinde bulunamazlar.
Şartlar hakkında detaylı bilgi için 03124187818 nolu Yakın Eğitim destek hattına ulaşabilir, Kaymakamlık Uzaktan Eğitim Paketimiz hakkında bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. 
https://www.yakinegitim.com/product/kaymakamlik-uzaktan-egitim


İlgilenebileceğiniz Eğitimler

KAYMAKAMLIK ONLINE EĞİTİM

Başlangıç Tarihi:
25 KASIM 2024
Süre:
285 + 285 + 120 Saat
12800TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler