NOTERLİK STAJI İÇİN HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI ŞARTI VAR MIDIR?
NOTERLİK STAJI İÇİN HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI ŞARTI VAR MIDIR?
Noterlik mesleği Noterlik Kanunu ve Yönetmeliğiyle düzenlenmiş bir kamu hizmetidir. Noterlik yapmak için noterlik stajını tamamlamak, noterlik belgesinin alınmış olması şartı vardır. Adli-İdari hakim ve savcılar, avukatlar noterlik stajı yapmazlar. Bu meslek mensupları Adalet Bakanlığına yapacakları bir dilekçe ile noterlik stajından muaf tutulurlar.
Noterlik stajı boyunca ödenecek ücret Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen bir tutar ile karşılanır.
Yeni yapılan değişiklikler ile birlikte noter olmak isteyen adaylar, noterlik stajlarını yapabilmek için “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına” girmek ve bu sınavdan minimum 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Bilindiği üzere Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı en az 70 sorudan oluşan, çoktan seçmeli bir test sınavıdır. Hakimlik, savcılık, avukatlık ve noterlik mesleklerinde ön şart olarak kabul edilen bu sınav, 24 Ekim 2019 tarihinden sonra hukuk fakültelerine giriş yapan hukuk öğrencileri için geçerlidir.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavından başarılı bir şekilde geçtikten sonra noterlik stajımı başlattım. Stajyerlik sonrası atamalar nasıl olacaktır?
Bilindiği üzere noterlikler temelde 4 sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıflar Adalet Bakanlığı tarafından gelir, yoğunluk gibi unsurlar göz önüne alınarak belirlenir. Staj sonrası noter olmaya hak kazanan adaylar ise boşalan yeni açılan noterlikler için Resmi Gazete’yi takip etmelidir. Bununla birlikte kanunda yazan belgeleri tamamlayarak ilgili yerlere ulaştırdıktan sonra atama kararı açıklanır.
Bununla birlikte hemen bağlı oldukları Asliye Hukuk ve Sulh Mahkemesinde ant içerler. Daha sonra mührü ve imzalarını valiliklere gönderirler.
HMGS ONLINE SEMİNERİ