TİCARET HUKUKU DERS NOTU
TİCARET HUKUKU DERS NOTU
Ticaretle ilişkili tüm mevzuatı kapsayan hukuk dalına Ticaret Hukuku denir. İşletmeler, tacirler, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların haklarını düzenlemektedir.
Sermaye Piyasası Kanunu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ticaret hukuku kanunlarını içermektedir.
Ticaret hukukunun genel kavramlarını ele aldığımızda tacir, ticari işletme, ticaret sicili, ticaret unvanı, haksız rekabet, ticari defterler, cari hesap, ticari işler tellallığı, acentelik, ticaret ortaklıkları başlıkları olarak görülmektedir.
Ticaret ortaklıkları kolektif, komandit, anonim, limited, kooperatif ortaklıkları olarak düzenlenmektedir. Belgelerle ilgili hukuk, kıymetli evrak başlığında toplanmıştır. Düzenlenme biçimleri nama yazılı ve hamiline yazılı olarak belirlenmiştir. Poliçe, bono, çek, emtia senetleri ve taşıma senetleri kıymetli evrak türleridir.
Deniz ticaret hukuku, sigorta hukuku (sosyal sigorta hariç) diğer ticaret hukuku konuları olarak ayrılmaktadır.
Ticaret Hukuku dersi, ticari işletme, kıymetli evrak, ortaklıklar hukuku, sigorta hukuku ve deniz ticareti hukuku olmak üzere belirli başlıklar altında toplanmıştır.
Resmi akademik kanallar tarafından herkese açık Ticaret Hukuku kaynakları aşağıdaki gibidir:
Kilis Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
TİCARİ İŞLETME HUKUKU DERS NOTU
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTU
Kıymetli evrak; Ticaret Kanunu’nda, bunlarda mündemiç olan hak senetten ayrı olarak dermeyan edilemediği gibi, başkalarına da devredilemez senetlerdir” şeklinde tanımlanmıştır. Kıymetli evrak hukuku da kıymetli evraklar ile ilgili yasal konuları ele alan hukuk dalıdır.
Kıymetli Evrak Hukuku dersinin bölümlerini tablomuz üzerinden erişebilirsiniz.
ŞİRKETLER HUKUKU DERS NOTU
Ticaret hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konulara dair normları ihtiva eden ve ticaret şirketlerine ilişkin hukuki ilişkileri inceleyen bir hukuk dalına Ortaklıklar Hukuku veya Şirketler Hukuku denir.
Şirketler Hukuku dersinin bölümlerini tablomuz üzerinden erişebilirsiniz.
SİGORTA HUKUKU DERS NOTU
DENİZ TİCARETİ HUKUKU DERS NOTU
Deniz üzerinde yürütülen ticari ilişkileri düzenleyen hukuk dalına Deniz Ticareti Hukuku denir. Türk Ticaret Kanunu'nda deniz ticaretini konu alan bazı başlıklar aşağıdaki gibidir:
- Gemi
- Gemi Sicili
- Gemi İpoteği
- Türk Bayrağı Çekme Hakkı
- Donatan
- Navlun Sözleşmeleri
- Kurtarma ve Yardım
- Gemi Alacaklısı Hakkı
Deniz Ticaret Hukuku dersinin bölümlerini tablomuz üzerinden erişebilirsiniz.