AVUKATLIK STAJI
Avukatlık Stajı
Yurtiçinde veya yurtdışında bir hukuk fakültesinden mezun oldunuz ve sırada avukatlık stajınız var. Peki mezuniyetinizin ardından avukatlık mesleğine adım atmak isteyenleri nasıl bir süreç bekliyor? Sizin için anlattık:
1. Avukatlık Stajına Nasıl Kaydolursunuz?
Öncelikle avukatlık stajı yapabilmeniz için ön şart Türkiye’de bir hukuk fakültesinden mezun olmak ya da yurtdışında hukuk okuduysanız YÖK’ten denklik belgesi almak. Bu şartları sağladığınıza göre başvuruya başlayabilirsiniz. Avukatlık stajı için başvuru yapacağınız merci ikamet ettiğiniz ilde bulunan barolardır. Örneğin İstanbul’da ikamet ediyorsanız İstanbul Barosu’nun internet sitesine girip (www.istanbulbarosu.org.tr ) kayıt işlemlerinden avukatlık stajı için gerekli belgeleri edinip baronun binasında ilgili yerlere teslim etmelisiniz. Yahut isterseniz hangi belgeleri temin etmeniz gerektiğini ilgili baronun ilgili bürolarına ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Belgelerinizi tamamladıktan sonra adınız listeye alınır ve bulunduğunuz ilde açılan adliyelerden birinde 6 ay staj yapmaya başlarsınız. Diğer 6 ay ise bir başka avukatın yanında staj yapmak zorundasınız. Böylelikle toplamda 1 yılda stajınızı tamamlarsınız.
2. Avukatlık Stajının Adliye Kolu
İlk bölümde anlatıldığı gibi avukatlık stajınıza ilk olarak seçtiğiniz bir adliyede başlarsınız. Bu adliyede;
- Cumhuriyet Savcılıkları
- Ağır Ceza Mahkemesi
- Asliye Ceza Mahkemesi
- Sulh Ceza Mahkemesi
- Sulh Hukuk Mahkemesi
- Asliye Hukuk Mahkemesi
- İcra Hakimlikleri ve İcra Dairesi
Olmak üzere 7 bölümde 6 ay süre ile stajınızı tamamlarsınız. Her bölümde yapacağınız staj süresi ilgili barolarca belirlenir. Baronun, Cumhuriyet Savcısının ve Hakimin denetiminde yapılacak stajda duruşmalarda aday, keşiflerde, kararlarda ve soruşturmalarda mutlaka hazır olmalıdır ve işleri dikkatle takip etmelidir. Her bölümde geçirdiğiniz süre sonunda bir değerlendirmeye tabi tutulursunuz ve hakkınızda bir rapor düzenlenir. Erkek stajyerler için askerlik durumu söz konusu olduğunda komisyona müracaat etmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra askerden döndüğünüz ilk 1 ay içerisinde stajınıza devam edeceğinizi de bildirmeniz gerekmektedir.
3. Avukat Yanında Staj Kolu
Avukatlık stajınızın yarısını başarıyla bitirdiniz. Şimdi ise geriye en az beş yıllık kıdemi olan bir avukatın yanında “avukatlık mesleğini” öğrenmek kaldı. Lütfen dikkat edin, bir kamu avukatı ya da bir şirket içerisinde çalışan avukatların yanında katiyen staj yapamazsınız. İlk altı ayı bitirdikten sonra staj yapacağınız avukattan başlama yazısı ve muvafakatname alıp baroya bildirmeniz gerekmektedir. Avukat yanında çalışmaya başladığınız andan itibaren fakültelerde öğretilen teorik bilginin pratiğe aktarılması, özgüven kazandırmak gibi amaçlarla avukatın sorumluluğu altında icra tetkik, sulh hukuk mahkemelerinde duruşmalara girebilirsiniz. Ayrıca icra müdürlüklerinde avukatlık işlerini de yapma yetkiniz de bulunur.
3.1. Hangi Avukatın Yanında Çalışacağım?
Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliği’nde belirtildiği üzere daha önceden dilekçede gösterdiğiniz ve olurunu aldığınız bir avukatın yanında (5 yıllık kıdem ve yukarıdaki özel şartları karşılaması durumunda) staj yapmaya başlayabilirsiniz.
3.2. Avukat Sizi Nasıl Eğitecek?
Duruşmalarda bulunmak, cezaevi görüşmelerine gitmekten yazışmaları düzenlemeye kadar size birçok imkanı sağlayarak eğitir. Yönetmelikte belirtilen işler dışında da başka işlerin stajyerlere yüklenmeyeceğini unutmamak gerekir.
3.3. Avukatlık Stajı Değerlendirmesi Nasıl Yapılacak?
Yanında stajyerlik yaptığınız avukat ilk 3 ay sonunda ve ikinci üç ay sonunda hakkınızda bir değerlendirme raporu hazırlar. Nihai ve kesin rapor ise son rapordur.
4. Staj Sırasında Baronun Rolü
Avukatlık stajınız sırasında barolar sizleri en iyi şekilde yetiştirmek amacıyla staj eğitimleri yaparlar. Bu bağlamda bir staj eğitim birimi de açabilirler. Eğer ki söz konusu baronun imkanı yoksa bu eğitimi Türkiye Barolar Birliği üstlenir ve staj eğitim birimini Ankara’da açar. Bu eğitimler adliyede ya da avukatın yanında yaptığınız staj süresi içerisinde değerlendirilir ve stajınız katiyen kesintiye uğramaz.
5. Avukatlık Stajında Nakil Durumu
Çeşitli sebeplerden ötürü, baronuzu, yanında stajyerlik yaptığınız avukatı değiştirmek isteyebilirsiniz. Baro naklini istediğiniz takdirde ilk altı ay için staj yaptığınız adliyenin adalet komisyonuna; ikinci altı ay içinse yanında stajyerlik yaptığınız avukatın yanında çalışmaya devam ederken baroya başvurmanız gerekir. Avukatınızı değiştirmek istediğiniz zaman ise kesintisiz olmak kaydı ile önceki avukatınızın yanında çalışmaya başladığınız tarih ve çıktığınızı tarihi gösterir dilekçe ve yeni avukatınızın yanında çalışmaya başladığız tarihi gösterir dilekçe ile baroya başvurmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus yaptığınız değişikliği aynı hafta içinde baroya teslim etmeniz gerekmektedir. Staj bitiminde bu değişiklik katiyen yapılamamaktadır.
6. Avukatlık Stajı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
6.1 Avukatlık Stajında Kıyafet Kuralları Nelerdir? Avukatlık Stajı Kıyafet Zorunluluğu Var mıdır?
Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliğine göre baroların staj eğitim merkezlerinde ve staj faaliyetleri kapsamında Adalet Saraylarında özenli ve temiz bir kılıkla, erkek adaylar için kıravatlı olarak bulunmaları belirtilmektedir.
6.2 Avukatlık Stajında Devamsızlık Durumunda Süreç Nasıl İşler? Avukatlık Stajında Devamsızlık Durumunda Avukatlık Stajı Uzar mı?
Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Stajı İç Yönetmeliği gereğince Avukatlık staj eğitiminin yüzde 85'ine iştirak etmek durumundasınız. Avukatlık Stajının baro eğitimi sürecinde toplam eğitim süresinin her bir yüzde 15'i için Avukatlık Stajı süresi 1 hafta kadar uzar.
6.3 Avukatlık Stajında Adres Değişikliğini Bildirmek Zorunluluğu
Avukatlık stajı süresince sizin için hak kaybına neden olabilecek bildirimlerin sağlıklı bir şekilde alınabilmesi için adres değişikliği önemlidir.
6.4 Avukatlık Stajında ilk 6 aylık mahkeme stajı tamamlandıktan sonra, ikinci 6 ay boyunca sürecek Avukat Yanı Stajına Başlamak için Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Avukatlık yanı stajını başlatmak için yapılacak işlemler ve hazırlanması gereken belgeler barodan baroya süreç olarak farklılık gösterebilse de aşağıdaki şemadaki gibi özetlenebilir:
6.5 Avukatlık Stajında Kredi Ne Zaman ve Ne Şekilde Ödenir?
Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Stajı Kredi Yönetmeliğine göre, "stajyerin avukatlık stajını tamamlamasını takip eden 24 ay sonra muaccel hale gelir" ifadesi bulunmaktadır. Bu tarihten itibaren hesaplanan toplam borç 12 aylık taksitle geri ödenir.
6.6 Avukatlık Staj Grubu Değiştirilebilir mi?
Avukatlık stajınızın grubunu sadece Yüksek Lisans ya da Doktora yapmanız durumunda, derslerinizin saatleriyle bir çakışma olması durumunda değiştirebilirsiniz.
6.7 Avukatlık Stajı Devam Ederken Başka Bir Baroya Nakil Olunabilir mi?
Avukatlık stajı devam ederken farklı bir baroya nakil olunabilir. Bunun için süreç akışı aşağıdaki gibidir:
6.8 Kurum Avukatlarının Yanında Avukatlık Stajı Yapılır mı?
Kurum avukatlarının yanında avukatlık stajı yapılamamaktadır. Avukatlık stajının ikinci 6 ayı, baro levhasına kayıtlı, meslekte en az 5 yıl deneyimi olan avukatlarının yanında yapılabilir.
6.9 Avukatlık Stajı Devam Ederken Askerlik Erteletmek
Avukatlık stajınız devam ederken yapmanız gerekenleri aşağıdaki gibi inceleyebilirsiniz:
6.10 AVUKATLIK STAJI NASIL BAŞLATILIR? AVUKATLIK STAJI İÇİN İSTENİLEN BELGELER NELERDİR? AVUKATLIK STAJINI BAŞLATMA KOŞULLARI NELERDİR?
Avukatlık Stajını başlatabilmek için Türk Hukuk Fakültelerinin birinden mezun olunması gerekmektedir. Yurtdışında YÖK tarafından denkliği kabul edilen bir üniversitenin Hukuk Fakültesinden mezun olan adaylar için Türk Hukuk Programlarına göre eksik kalan dersler tamamlandıktan sonra Avukatlık Stajını başlatabilirler.
Avukatlık Stajını Başlatmak için Gerekli Belgeler Aşağıdaki gibidir:
Avukatlık Stajını Başlatma Belgeleri barodan baroya farklılık gösterebilse de aşağıdaki gibi özetlenebilecektir:
Avukatlık stajını başlatmak için yukarıdaki belgeler tamamlanarak ilgili baronun staj kurulu sekreterliğine müracat edilmelidir.
6.11 AVUKATLIK STAJI NE ZAMAN BAŞLAR?
Avukatlık stajının başlatılabilmesi için hukuk fakültesi mezuniyetinin tamamlanması gerekmektedir ve yukarıda belirtilen belgelerle ilgili baroya başvuru yapılmalıdır. Avukatlık stajı adliye stajıyla başlayacaktır. Ancak deneyim elde etmek adına Hukuk Fakültesinde öğrenciyken 3. sınıftan itibaren Avukat yanında staj yapılması önerilmektedir. Fakültede öğrenciyle zorunlu avukatlık stajı yoktur.
6.12 AVUKATLIK STAJI SÜRESİ NEDİR?
Avukatlık stajının birinci 6 ayı çeşitli mahkemelerde olmak üzere adliyede ve ikinci 6 ayı da şartları karşılayan bir avukatın yanında olmak üzere Avukatlık Stajı toplam 12 aydır. Baro eğitim sürecinde herhangi bir devamsızlık olmaz ise 12 ay içerisinde Avukatlık Stajı tamamlanacaktır.
6.13 STAJER AVUKAT MAAŞ ALIR MI? STAJER AVUKAT ÜCRET ALIR MI?
Stajer avukat ücret ya da maaş alamaz. Ancak son kanun değişik teklifiyle kamuda çalışmak ya da özel sektörde sigortalı olarak çalışmanın avukatlık stajına engel olmayacağı bilinmektedir. Kanun değişikliği 2022 Haziran ayı içerisinde henüz tamamlanmamıştır. Bürodan bir miktar harçlık niteliğinde ödeme alınabilmektedir.
6.14 AVUKATLIK STAJI TAMAMLANDIKTAN SONRA AVUKATLIK RUHSATI NE KADAR SÜREDE EDİNİLİR?
Avukatlık Ruhsatı başvurusu yapıldıktan sonra 40-60 gün içerisinde avukatlık ruhsatının edinildiği görülmektedir.
Makale Konusu Hakkında Güncel Gelişmeler
- 2022 yılı Haziran ayında TBMM'de görüşülen değişikliğe göre kamuda ve özel sektörde herhangi bir işte SGK'lı olarak çalışan hukuk mezunlarının Avukatlık Stajlarını başlatabilmesi yani Avukat adaylığına girilebilmesi imkanı getirilmektedir.
Makalemizde avukatlık mesleğine ilk adımlarını atmak isteyen mezun ve Hukuk Fakültesi öğrencilerine avukatlık stajı hakkında bilgi vermeye çalıştık. Hepinize stajlarınızda başarılar dileriz.