MÜŞTEKİ NE DEMEK?
MÜŞTEKİ NEDİR? MÜŞTEKİ NE DEMEK?
Müşteki kelimesi hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Öte yandan müşteki kelimesini ele aldığımızda mağdur kelimesiyle günlük hayatımızda karıştırıldığını görmekteyiz. Bu makalemizde müşteki kelimesinin hem Türk Dil Kurumu sözlüğündeki hem Adalet Bakanlığı sözlüğündeki hem de halk arasındaki kullanımlarını inceleyeceğiz.
Müşteki, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmiş olan suçlar kapsamında veya soruşturulması ve kovuşturulması yapılan farklı kanunlarda düzenlenmiş olan suçlardan zarar gören veya mağdur olan kişiye denir.
Mağdur ise kendisine karşı işlenen suç nedeni ile doğrudan zarar gören kişiye denilmektedir. Bu kişi ekonomik kayba uğrayan kişi olarak da tanımlanmaktadır.
Müştekiyi açık olarak ifade etmek istersek mağdur olan kişi olup şikayetçidir. Müşteki olan kişinin şikayet hakkı süresi ise suçun ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aylık zamanaşımı süresine tabidir.
Şikâyet hakkı, bir suçun ilgili merci olan savcılık makamı tarafından soruşturulması veya kovuşturulması hususunda ilgili kişi tarafından mağdura veyahut zarar görene tanınmış haktır. Bu hak; hem gerçek kişilere hem de tüzel kişilere tanınmıştır. Tüzel kişiler hakkını, yetkili organlar aracılığıyla ilgili yer olan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak kullanmaktadır. Şikâyet hakkının kullanan kişiye müşteki yani şikâyetçi denilmektedir.
Müşteki, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “ yakından, sızlanan, şikayetçi “ demektir. Müşteki kelimesi Arapça dilinden Türkçe diline geçmiştir.
Adalet Bakanlığı sözlüğünde ise müşteki, şikayette bulunan, şahsi davacı, ilgili makama derdini aktaran olarak tanımlanmaktadır.
Müşteki, durumundan ya da bir şeyden yakınan, bir şeyin birine zor gelmesi anlamına gelen bir kelime olarak günlük dilimizde kullanılmaktadır.
Müşteki ile ilgili cümlelere örnekler aşağıdaki gibidir:
- Müşteki olduğum olaydan da ben sorumlu çıktım.
- Her olayda müşteki sıfatıyla ifade vermekten yorulmadın mı?
- Senin de müşteki olduğun bir olayda hepimiz nihayet haklı çıkmışız.